finavina.ba

Shop

INTERNACIONALNI DAN ROSE VINA

Sve što će biti potrebno ovog ljeta – čaša dobrog Rose vina

HyperFocal: 0

Rose vina su postala sve popularniji izbor među vinoljupcima širom svijeta. Svojom roskastom bojom, osvježavajućim okusom i širokim rasponom stilova osvaja srca.

Svakog 23.6. se obilježava Internacionalni dan Rose-a, a tim Fina Vina vam donosi nešto više o ovom vinu.

Iz koje regije nam dolazi Rose?

Prvi zapisi o proizvodnji vina u roskastim nijansama potiču iz starog Egipta, ali su i stari Grci i Rimljani cijenili ovo osvježavajuće piće. U srednjem vijeku su bila popularna širom Europe, a posebno su bila omiljena Provansi, regiji južne Francuske koja je i danas poznata po svom izvrsnom Rose-u.

Danas se proizvodi u mnogim dijelovima svijeta. Provansa i dalje ostaje jedna od najuglednijih regija, međutim Italija, Španija, SAD, Portugal, Argentina i Novi Zeland također su postali poznati po izvrsnim Rose vinima. Svaka regija donosi svoj jedinstveni stil i okus, od svježih i voćnih do suhi i mineralnih vina.

Koje su karakteristike i kakav im je okus?

Dolaze u različitim nijansama rozih boja, od svijetle do tamnije i intenzivnije. Okus zavisi o sroti grožđa, regiji i načinu proizvodnje. Rose vina često imaju voćne arome poput jagode, maline, trešnje i citursa. Njihova svježina, lagano tijelo i osvježavajuća kiselost čine ih idealnim izborom za tople ljetne dane ili kao aperitiv.

2

Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?

Dobro ohlađeno, ali ne previše hladno. Idealna temperatura je od 9 do 12 °C. Ako se Rose pije previše hladan, arome se ne mogu upotpunosti osjetiti i propuštate ono najbolje. Ako je previše topao, alkohol dolazi do izražaja i gubi se svježina.

Uz koju hranu se preporučuje?

Rose vina su svestrani pratioci hrani i mogu se upariti s raznim jelima. Njihova lakoća i svježina čine ih odličnim izborom uz lagane salate, plodove mora, bijelo meso i sireve.

Koja vina preporučujete iz Vašeg asortimana?

Naše preporuke su vinarije Erdevik, Ščurek i Louis Roederer. Idealan Rose možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.

3
4
5

Sretan Internacionalni dan Rose vina. Cheers!

 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bosnian
 - 
bs
Languages