finavina.ba

Shop

NAJPLEMENITIJA BIJELA SORTA NA SVIJETU

Riesling je sorta grožđa koja se često uzgaja u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj. Ova sorta je poznata po svojoj sposobnosti da proizvodi izuzetno kvalitetna vina, posebno kada su uzgojena u hladnijim klimatskim uslovima. Također su poznata po svojoj svježini, aromatičnosti i izrazitoj kiselosti koja ih čini izuzetno osvježavajućima. Smatra se da je ovo najstarija sorta grožđa, koja potiče iz doline rijeke Rajna, zbog čega se često naziva i Rajnski riesling.

vineyard-5946749_960_720

Riesling je jedno od rijetkih bijelih vina koje može da odležava decenijama. Na prvi ukus dominiraju voćni okusi nektarine, kajsije, slatke jabuke, žute dunje, dok se na mirisu osjećaju primjese kore limuna, jasmina, slatkog saća i donekle mirisi parafina.

Suha Riesling vina se obično uzgajaju u regijama s više sunca, što im daje više šečera i nižu kiselost. Slatka vina, s druge strane, obično se proizvode u regijama s hladnijim klimatskim uslovima, što znači da se grožđe bere kasnije kada ima više prirodnog šećera.

grape-1688607_960_720

Ova sorta vina može se upariti s raznim jelima, uključujući morske plodove, ribu i piletinu, a mogu se poslužiti i kao aperitivi ili desertno vino. Zbog visokog stepena kiselosti I prirodnih šečera, Riesling se idealno slaže sa ljutom I začinjenom hranom. Kada jedete indijsku, tajlandsku, kinesku ili neku drugu začinjenu azijsku hranu, ne zaboravite da se Riesling najbolje slaže sa ovim specijalitetima. Suhi se odlično slaže sa kozijim I ovčijim sirevima ili suhim voćem. Slatka Riesling vina su sjajan izbor za deserte poput kolača od sira Ili breskvi.

Iz našeg asortimana izdvajamo vino vinarije Domaines Schlumberger – Riesling, čiji je i sam sastav 100% Riesling sorta.

67402302_2809684839061106_7083371287036297216_n

Ne zaboravite da danas popijete čašu bijelog vina i tako obilježite internacionalni dan Riesling vina.

644900015_lifestyle_-Dx1OnIFh
 - 
Arabic
 - 
ar
Bengali
 - 
bn
German
 - 
de
English
 - 
en
French
 - 
fr
Hindi
 - 
hi
Indonesian
 - 
id
Portuguese
 - 
pt
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Bosnian
 - 
bs
Languages