O nama

Kako se, unutar poslovne nomenklature, moramo svrstati u kategoriju, Fina Vina d.o.o. su preduzeće koje se bavi uvozom i trgovinom na veliko.

No, naša je misija daleko slojevitija.

Generalni smo zastupnici renomiranih regionalnih i europskih brendova vina i vinarija, s kojima smo u proteklim godinama razvili partnerske odnose, te se specijalizirali za distribuciju finih vina regionalnih proizvođača na tržištu Bosne i Hercegovine. Umjesto pristupa koji podrazumijeva kvantitet, naš pristup distribuciji se bazira na odabiru proizvoda iza čije kvalitete možemo stati i koji, svaki za sebe, pričaju priču koju mi želimo prenositi dalje, iz čistog uvjerenja da te priče trebaju biti ispričane.

Smatramo da je, u kategoriji u kojoj smo se odlučili graditi, edukacija ključna i tu smo skoncentrisali veliki dio svojih snaga. Naši sommelieri sa posebnim zadovoljstvom educiraju i usmjeravaju uživaoce vinskog okusa ka finijem spektru ukusa i mirisa domaćih i regionalnih vina.

Stoga smo se prihvatili organizacije različitih događanja koja su dizajnirana da pokažu raskoš i višeslojnost posla kojim se profesionalno bavimo. Naši projekti – su pomjerili granice i percepciju enologije i gastronomije u bosansko-hercegovačkim okvirima. Danas smo prepoznatljivi po pristupu poslu i svaki naš projekat nedvojbeno ima pečat i potpis svojstven Finim Vinima.

Naposlijetku, našoj posvećenosti, svjedoče festivali vina Sarajevo Wine Weekend i – s pravom i argumentovano kažemo – najpoznatije vinske smotre u BiH i regionu, kojih smo ponosni pokretači i organizatori.

Sarajevo Wine Weekend je međunarodni festival vina i vrhunskih gastronomskih proizvoda.

Danas su Sarajevo Wine Weekend festivali jedni od najvećih regionalnih festivala ove vrste i definitivno najveća i najuspješnija bh. vinska smotra.

Konstantno radimo na vlastitoj edukaciji i proširivanju vizije. Pratimo svjetske i europske trendove i kulturološki ih prilagođavamo sredini u kojoj radimo, ali jednako tako nastojimo anticipirati potrebe našeg tržišta i u skladu s tim kreirati potpuno nove trendove. Pristup kupcima baziramo na potpunom razumijevanju njihovih potreba ne samo za robama, nego i nužnoj potrebi da te robe plasiraju na tržište u najboljem mogućem svjetlu.

Ekskluzivni smo bh. zastupnik i distributer za Riedel – The Wine Glass Company, najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju vinskih čaša i vinskih dodataka, te proizvoda od tartufa Zigante, čime smo, čini se, u potpunosti zaokružili ponudu.

I stavili onaj posljednji, najfiniji sloj na slojevitost s početka ove priče.