top of page
13 erdevik.jpg

Vinarija Erdevik, Srbija

Ako smo za vinariju Chichateau rekli da je vjerovatno najveća mala vinarija Fruške gore, onda se za Erdevik Winery slobodno može reći da je najmanja najveća vinarija Fruškegore.
Nalazi se u mjestu Erdevik, u Sremu, na zapadnim obroncima Fruške gore.
Osnovao je grof Livije Odeskalki još daleke 1826. godine i danas predstavlja harmonični spoj bogate i autentične istorije, modernih tehnologija i želje da stvaraju vina dostojna svog plemićkog porijekla.
Pritom, daleko važniji od svega je podatak da se radi o vjerovatno najstarijoj vinariji sa tog područja, sa najvećom tradicijom, beskrajno velikim potencijalom i što je najbitnije, s iskrenom željom za ekstremnim kvalitetom.
Erdevik je danas spoj modernog i tradicionalnog, gdje se proizvodnja vrhunskih vina koji se dobijaju isključivo iz sopstvenih vinograda odvija na obali Dunava.

Vinarija Movia, Slovenija

Od samog početka prozvodnje vina 1820. godine, Movia je uvijek bila „drugačija“, naročito danas kada autorski pečat ovoj slovenačkoj vinariji daje Aleš Kristančič, jedan od zaslužnijih ljudi za veliku promociju Goriških Brda kao vinske regije. Svjetski priznat vinar, jedan od pionira biodinamičke proizvodnje vina, jednom je za sebe rekao da je „vinar koji putuje svijetom“, a ta njegova vizija kasnije se i materijalizovala – njegova vina danas su na vinskim kartama prestižnih restorana širom svijeta. 

Čućete da Movia proizvodi neke od najčudnijih, ali najljepših vina na svijetu. U listu velikih vina Movia se prvi put upisala s vinom Veliko Belo, specifičnom kupažom u kojoj Chardonnay nosi strukturu i tijelo, Sivi Pinot daje eleganciju, Sauvignon aromatičnost, a Rebula pečat prepoznatljivosti Brda. Među crvenim vinima, osim Modrog Pinot-a, Cabernet Sauvignona, ističe se Veliko Rdeče, kupaža Cabernet-a, Merlotaa i Pinot Noir-a. Aromatski potpuno zaokruženo vino, koje krase elegancija, voćnost, snaga, razvijena aroma i bogat ukus.

bottom of page