top of page
9 scurek.jpg

Vinarija Ščurek, Slovenija

Danas Vinarija Ščurek ima 20 hektara vinograda, smještena je u Goriškim Brdima (u Sloveniji). Stojan Ščurek uz pomoć pet sinova (od kojih su dvojica diplomirani enolozi), proizvodi odlična vina.

Vinogradi Ščurek nalaze se i sa slovenačke i više od polovine sa italijanske strane. Dejstvo blage mediteranske klime, bogato plodno tlo podno Alpa, koji donose potrebnu svježinu, a istovremeno lozu štiti od prodora hladnog zraka sa sjevera, pravo su utočište za nastanak odličnih vina.

Ščurek vinarija nudi godišnje na tržištu do 80.000 boca vrhunskog vina. Ostali su vjerni svježim, ali punim tijelima vina. Takvim vinima treba dosta vremena da se razviju u čaši. Uz najmoderniju tehnologiju spravljanja vina i tajne hrastovih bačvi, ne zaboravljaju autohtne sorte. Ako se oslonimo na izreku koja kaže da se u vinu ogleda karakter vinara, koji ga je stvorio, onda je Stara brajda (bijelo i crveno vino) odlična potvrda ove tvrdnje. To je vino nastalo iz vinograda starih četrdeset godina, a čini ih pet autohtonih sorti: Rebula, Pikolit, Glera, Pika i Tržarka. Izuzetno moćno i puno vino, fino izbalansirano, sa optimalnim odnosom svake od prisutnih sorti, zaokruženo dozom elegancije. Živahno vino i uvijek spremno za druženje - baš kao i Stojan. Posebno su ponosni na Staru Brajdu, UP i Kontra.

bottom of page