Tartufi ili gomoljače (latinski Tuber) su rod gljiva iz porodice Tuberaceae. To su privredno iznimno važne gljive.
Tartufi se nalaze ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirani psi koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive.
Dvije najznačajnije vrste tartufa su bijeli (Tuber magnatum) i crni (Tuber melanosporum). Bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije te postiže najveću tržišnu cijenu. Tartuf ima specifičan jak, prodoran miris po bijelom luku i starom siru.
Za tartuf se oduvijek vjerovalo da sadrži moćan afrodizijak, a talijanski su znanstvenici nedavno kemijskim analizama dokazali da u tartufima ima feromona, kemijskih supstancija koje izlučuje ljudsko tijelo, a koje potiču seksualnu aktivnost.
Zbog svog osebujnog okusa i mirisa tartufi su oduvijek bili na jelovnicima najboljih restorana.
Tartufi se dodaju jelu naribani ili u obliku tankih ploškica neposredno pred kraj kuhanja ili prije posluživanja ili kao pripravak i dodatak jelima. Izvrsno se slažu u kombinaciji s teletinom, piletinom, ribom, jajima, tjesteninom, rižom i sirevima.
Sjedište Zigantetartufi d.o.o., prvog imena u preradi i prodaji tarufa u Hrvatskoj, nalazi se u Istri, mjesto Buje.
Proizvodnja tvornice Zigante je potpuno automatizirana, a kompletna tehnološka oprema i znanje zaposlenika omogućuju dobivanje jedinstvenih proizvoda na bazi tartufa u kojima kupci mogu uživati tokom cijele godine.