finavina.ba

Shop

DEŠAVANJA

WINE catering

Img Title

Wine catering ili usluga vinskog servisa odnosi se na pružanje usluga posluživanja vina na različitim događajima, poput vjenčanja, proslava rođendana, korporativnih događaja i drugih sličnih prigoda. Usluga wine catering-a uključuje odabir vina za određeni događaj, pripremu i posluživanje vina, kao i pružanje dodatnih usluga, poput edukacije gostiju o vinima, pripreme vinskog menija, dekoracije vinskog stola i slično.

Često se koristi kako bi se poboljšalo iskustvo gostiju i dodalo malo luksuza i elegancije događaju. Uz vrhunska vina gosti često imaju priliku kušati različite vrste vina i upariti ih s hranom, a također može uključivati uslugu otvaranja i posluživanja pjenušca/šampanjca za posebne prigode.

Fina Vina tim vam može pomoći da napravite savršenu zabavu za vas i vaše goste.

Slow food

Img Title

„Slow food” je pokret koji je nastao kao odgovor na tzv. fast food. U slobodnom prijevodu, to znači “spora hrana”. Međunarodna fondacija Slow Fooda je nastala u Italiji 1986. godine, sa ciljem da, između ostalog, promovira kulturu hrane i ispijanja vina, kao i da zastupa zdrav način ishrane, te da njeguje tradicionalne tehnike uzgoja i prerade hrane. Glavni postulat ovog vida ishrane je upotreba namirnica organskog porijekla. Za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, na svu sreću kod nas se još uvijek mogu pronaći bio namirnice iz domaćeg uzgoja.

Slow food večera nije obična večera. Poslužuju se manje količine hrane i sam objed traje tri do četiri sata. Možda sedam slijedova zvuči preambiciozno za jedan objed, ali u pitanju su vrlo male količine, te između svakog slijeda prođe dovoljno vremena da se prethodni zalogaj slegne kako treba. Što se tiče kalorija, hrana nije baš niskokalorična, ali ono što je u okviru ovakvih večeri bitno je to da se ne prejedate, ne opterećujete želudac hranom punom aditiva i konzervansa, opušteno uživate u svakom zalogaju i doživljavate gastronomski hedonizam različitosti okusa spojenih sa vrhunskim vinima.

 

Vinske Radionice

Img Title

Vinska radionica je događaj na kojem se sudionici uče o vinu kroz različite aktivnosti, poput degustacija, razgovora s sommelierom, obilazaka vinograda ili vinskog podruma, te raznih drugih interaktivnih zadataka. Ova vrsta događaja je idealna za one koji žele proširiti svoje znanje o vinu, naučiti kako razlikovati različite vrste vina, te kako pravilno kušati i posluživati vino. Vinska radionica obično počinje uvodnim dijelom, gdje sudionici dobiju uvod u temu, upoznaju se s osnovama vina, uče o procesu proizvodnje vina, različitim sortama vina, te kako odabrati i poslužiti pravo vino za određenu hranu. Nakon toga slijedi degustacija vina, gdje sudionici mogu kušati različita vina i naučiti kako prepoznati arome i okuse u vinu. Ukratko, vinska radionica je događaj koji kombinira edukativni i zabavni aspekt te pruža sudionicima priliku da nauče više o vinu, degustiraju različita vina i prošire svoje znanje o procesu proizvodnje vina.

Vinska kultura i druženja uz čašu vina uvijek sa sobom nose nova znanja i interesantne priče koje se poslije prepričavaju. Upravo takva su druženja na vinskim radionicama koje organiziramo. 

Kao što je razlikovanje dobre poslovne prilike od lošeg posla presudna sposobnost uspješnog managera, tako je sa svim stvarima u životu. Poznavatelji vina “iščitavaju” sadržaj vinske čaše drugim očima. Osnove vinske kulture su potrebne bilo da je u pitanju naručivanje prave boce u restoranu, impresioniranje poslovnih partnera ili opušteno druženje sa prijateljima.

Sudjelovanjem na našim radionicama možete naučiti kako ocijeniti vino prema boji, mirisu, kako zavrtjeti čašu i kako prepoznati prve i završne vinske note. 

Festivali

Img Title

Festival je proslava ili događaj koji se obično održava kako bi se obilježio poseban događaj. Festivali mogu imati mnogo različitih oblika, od glazbenih i umjetničkih festivala do festivala hrane i pića, sportskih događaja i više. 

Tradicionalno, stanovništvo u Bosni i Hercegovini voli i stalno pravi razloge za slavlje među koje spadaju i razni festivali i obilježja tradicije tokom cijele godine. Svi veći gradovi u BiH organiziraju razne vinske manifestacije i svaki od njih sadrži bogatu lepezu kulturnih festivala. Fina Vina d.o.o. već dugi niz godina podržava takav vid dešavanja, te kako je u zadnjim desetljećima vino svakako postalo sinonim za kulturu, tim Finih Vina se rado pridruži takvim manifestacijama.

Terra Magica

Img Title

Dokumentarni film „Terra Magica“ slovenskog režisera, Jure Breceljnika je sniman u Goriškim Brdima, Slovenija, koji kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu.

U filmu su glavni akteri, zvijezde-vinari Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Aleks Simčič (Edi Simčič), Stojan Ščurek i Marko Skočaj (Dolfo).

Upravo su porodice ovih pet vinara, čija tradicija proizvodnje vina seže i po nekoliko desetina, pa čak i stotina godina unazad zaslužne za svjetsku slavu ovog regiona ne samo u stručnim enološkim krugovima ili među poznavaocima i kolekcionarima vrhunskih vina, nego i šire.

Sarajevska publika je imala priliku gledati premijeru dokumentarca u Kino Meeting Point-u, a nakon projekcije dokumentarnog filma, publika je uživala u degustaciji finih vina, druženju sa vinarima, prijateljima i poslovnim partnerima.

Zar to nije bila fina noć 🙂 

Dame i Vino

Img Title

Nema tog pića koje je toliko žensko koliko vino. Vino je romantično, ono je zavodljivo i elegantno, lagano i voćno. Dama uvijek izgleda profinjeno kada u ruci drži čašu vina. Bilo da šeće travnjakom na partyju držeći u ruci čašu ohlađenog Chardonnay-a ili uz večeru uživa u čaši toplog i bogatog Cabernet Sauvignon-a.
Priča i smijeh, čavrljanje i prepričavanje starih dogodovština… uvijek je bolje uz bocu finog vina.

Fina Vina d.o.o. & NLB Banka Sarajevo organizirali su druženje dama uz vino, praćeno tematikom koja dame zanima u prigodnoj atmosferi u kojoj mogu razmijenjivati priče iz poslovnog i privatnog iskustva. Brand Ambasadorica projekta gđa Lidija Žigić (direktorica NLB Banka d.d. BH i članica Uprave grupacije NLB banka d.d.) je poželjela dobrodošlicu i predstavila projekt. Ideja je bila svaki mjesec ugostiti dame i počastiti ih finim vinima. Večeri su zamišljene uz određene “ženske” tematike. Prvo po redu druženje bilo je u frizerskom salonu Hair By Gigis u Alta Shopping Centru.

Međutim, svijet se našao usred pandemije, pa su i naša druženja morala biti ostavljena za buduća bolja vremena, te smo se, nakon pauze replica patek philippe, ponovo okupili u februaru 2023.g. na dobro poznatom mjestu da bismo osvježili uspomene. 

Druženje Dame&Vino “putuju”, te tako svaki put imamo novo mjesto okupljanja i novu tematiku.

Kažu, žene su baš kao i vino: treba im mirna i stabilna okolina, dobre su za zdravlje, često ni stručnjaci ne mogu odrediti zašto se mijenjaju, čini se da su najbolje uvijek zauzete… Ove i mnoge druge tvrdnje uskoro otkrivamo…

Fina zabava

Img Title

U suradnji sa partnerima – NLB Bankom i kompanijom Mastercard, dana u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu održali smo druženje kojim smo se željeli odužiti svim našim kupcima, partnerima i prijateljima za povjerenje i vjernost. Reakcije na događaj su bile sjajne kao i na sve aktivnosti i promocije koje smo održali u proteklom periodu! Finom zabavom u Botaničkoj bašti krunisali smo i proslavili sve lijepe priče na kojima smo radili tokom mjeseci iza nas.

Druženja se i nastavljaju 🙂

Kako smo i rekli, druženja su se i nastavila, te smo u finom okruženju Hotela Garden (bivši hotel Tuzla) u Tuzli organizirali drugu po redu Finu zabavu. Ovaj put ponuda vina je bila još bogatija, gostiju nije nedostajalo, kao i lijepog i ugodnog druženja kroz čitavu noć.

Languages