finavina.ba

Shop

SLOW FOOD

Img Title

„Slow food” je pokret koji je nastao kao odgovor na tzv. fast food. U slobodnom prijevodu, to znači “spora hrana”. Međunarodna fondacija Slow Fooda je nastala u Italiji 1986. godine, sa ciljem da, između ostalog, promovira kulturu hrane i ispijanja vina, kao i da zastupa zdrav način ishrane, te da njeguje tradicionalne tehnike uzgoja i prerade hrane. Glavni postulat ovog vida ishrane je upotreba namirnica organskog porijekla. Za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, na svu sreću kod nas se još uvijek mogu pronaći bio namirnice iz domaćeg uzgoja.

Slow food večera nije obična večera. Poslužuju se manje količine hrane i sam objed traje tri do četiri sata. Možda sedam slijedova zvuči preambiciozno za jedan objed, ali u pitanju su vrlo male količine, te između svakog slijeda prođe dovoljno vremena da se prethodni zalogaj slegne kako treba. Što se tiče kalorija, hrana nije baš niskokalorična, ali ono što je u okviru ovakvih večeri bitno je to da se ne prejedate, ne opterećujete želudac hranom punom aditiva i konzervansa, opušteno uživate u svakom zalogaju i doživljavate gastronomski hedonizam različitosti okusa spojenih sa vrhunskim vinima.

 
Languages