
Koja je razlika između šampanjca i pjenušca?
Pjenušac, samo njegovo ime je sinonim za luksuz. Bilo da se pije uz dobru hranu ili samostalno, pjenušac je uvijek odlična ideja za sve prilike.
Šampanjci su kao i pjenušci, ali s jednom geografskom razlikom.
Šampanjci dolaze isključivo iz francuske pokrajine Champagne i proizvode se po strogo određenim pravilima i od lokalnih sorti grožđa. Niti jedno pjenušavo vino izvan Champagne regije neće biti istovjetno i ne može nositi taj zaštićeni naziv.
Šampanjac povezujemo sa proslavama, osvajanjem titula, pobjedama, jer se prosto čini kako je on samim pakovanjem do otvaranja i odvezivanja žičanog omota pa preko „malo” straha od prskanja i izlijetanja čepa do oduševljenja nekako privlačnije i egzotičnije od dobrog starog mirnog vina.
Međutim, najveća razlika među njima jeste metoda kojom se prave.
Šampanjac se proizvodi tradicionalnom (classic) metodom Méthode Champenoise. Ovo uključuje sekundarnu fermentaciju direktno u boci, koja stvara mjehuriće.
Dok pjenušac može se praviti na više načina, uključujući tradicionalnu (classic) metodu (kao šamoanjac) i charmat metodu (fermentacija u velikim tankovima).
U suštini su i šampanjci i pjenušci pjenušava vina koja mogu biti bijela ili rosé.
Koja je temperatura serviranja?
Bez obzira o kakvim se tipovima pjenušavih vina radi, oni moraju biti dobro ohlađena. Ona koja to nisu samo će u momentu zapjeniti prilikom otvaranja. Savršena temperatura serviranja kreće se između četiri i sedam stepeni Celzijusa, a za kompleksnija od osam do deset.

Kako otvoriti bocu pjenušavog vina?
Skinite foliju i postavite ruku čvrsto na vrh zatvarača. Svucite ili odvrnite žice koje drže čep, ali ga nemojte skidati. Jednom rukom nastavite da držite čep, dok drugom polako rotirate bocu. Popuštajte polako pritisak na čepu sve dok on ne izađe iz grlića.

Preporuka za dobar pjenušac i šampanjac?
Da li volite plesati uz neku dobru muziku ili se dobro zabaviti na nekoj zabavi? Onda je Giocato iz vinarije Edi Simčič idealan pjenušac za vas. Sama riječ Giocato znači igrati se, zabavljati se, plesati. Jedan od razloga zbog čega se voli ovaj svijetli, živopisni pjenušavi brut, sa svježom aromom cvijeća i minerala.

Decembar i nastupajući praznici ne mogu proći bez dobro poznatih šampanjca vinarije Louis Roederera, Rosé Vintage i Collection 242.
Koji god bio vaš odabir jedno je sigurno, sigurni smo da ćete uživati u svakoj kapljici. Cheers to 2025!


Idealne pjenušce i šampanjce za nastupajuće praznike možete pronaći na našoj službenoj stranici ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima.
Tim Fina Vina vam želi sretne nadolazeće praznike. Cheers to 2025.!