Proljeće nas poziva na laganiju, svježiju kuhinju – uz vina koja oslikavaju istu takvu živost. U nastavku ti donosimo pet sigurnih proljetnih kombinacija hrane i vina, s etiketama dostupnim kod nas i u bolje snadbjevenim restoranima, vinotekama i shopovima.
Prava prilika da isprobaš nešto novo – i ukusno!

1. Grilovana hobotnica & Zanut Sauvignon Blanc
Mineralno i aromatično uz okus mora
Svjež i aromatičan Sauvignon Blanc iz vinarije Zanut odlično se slaže s grilovanom hobotnicom, lignjama ili laganim ribljim jelima. Vino donosi biljne i citrusne note koje naglašavaju morske okuse bez da ih nadvladaju.
🍽 Preporuka: Grilovana hobotnica s maslinovim uljem i limunom + Zanut Sauvignon Blanc

2. Mlada teletina ispod sača & Edi Simčič Rebula
Kremasto, kompleksno i savršeno za blago meso
Rebula iz podruma Edi Simčič balansira svježinu i zrelost – idealna za tradicionalna, ali nježna jela poput mlade teletine, naročito ako se priprema ispod sača ili s blagim začinima.
🍽 Preporuka: Teletina ispod sača + Rebula Edi Simčič

3. Tjestenina sa zelenim pestom & Sivi Pinot – Ščurek
Biljne arome i svježina u harmoniji
Pinot Grigio (Sivi Pinot) iz vinarije Ščurek svojim notama zelenog jabuka, limete i badema sjajno prati proljetne tjestenine s pestom, maslinovim uljem i svježim začinskim biljem.
🍽 Preporuka: Tagliatelle s pestom i pinjolima uz Pinot Grigio Ščurek

4. Pohovani kozji sir & Chichateau Chi Chardonnay
Kremasto vino uz kremastu teksturu
Chi Chardonnay iz vinarije Chichateau nudi punoću i blagu maslačnu notu, što ga čini odličnim izborom uz pohovani kozji sir, pogotovo uz dodatak salate od rukole i mednog dresinga. Hrskavo, kremasto, slasno – i idealno za proljetni ručak.
🍽 Preporuka: Pohovani kozji sir s medom i orasima + Chi Chardonnay Chichateau

5. Tatar biftek & Erdevik “Omnibus Lector” Chardonnay
Bogato i za hrabriji proljetni tanjir
Za kraj – nešto ozbiljnije. Omnibus Lector Chardonnay iz vinarije Erdevik je punog tijela, kompleksan, s notama hrasta, vanilije i zrelog voća. Idealno vino za tatar biftek začinjen kaparima, senfom i crvenim lukom.
🍽 Preporuka: Klasični tatar biftek + Omnibus Lector Chardonnay

Zaključak
Proljetna sezona je idealna za isprobavanje novih kombinacija – a vina iz naše ponude nude široku paletu ukusa, od svježih do kompleksnih. Prava su pratnja sezonskim jelima, piknicima, večerama na terasi i opuštenim druženjima.
Svratite u Radničku 70B, a naš tim će vam pomoći da otkrijte koja kombinacija je vaš proljetni pogodak. 🍷