finavina.ba

Shop

SLJUBLJIVANJE VINA I HRANE: DONOSIMO TOP 5 PROLJETNIH KOMBINACIJA

Proljeće nas poziva na laganiju, svježiju kuhinju – uz vina koja oslikavaju istu takvu živost. U nastavku ti donosimo pet sigurnih proljetnih kombinacija hrane i vina, s etiketama dostupnim kod nas i u bolje snadbjevenim restoranima, vinotekama i shopovima.

Prava prilika da isprobaš nešto novo – i ukusno!

Fina Vina Bonjour Ba 1

1. Grilovana hobotnica & Zanut Sauvignon Blanc

Mineralno i aromatično uz okus mora

Svjež i aromatičan Sauvignon Blanc iz vinarije Zanut odlično se slaže s grilovanom hobotnicom, lignjama ili laganim ribljim jelima. Vino donosi biljne i citrusne note koje naglašavaju morske okuse bez da ih nadvladaju.

🍽 Preporuka: Grilovana hobotnica s maslinovim uljem i limunom + Zanut Sauvignon Blanc

0 02 05 1c8fe4d09ffeeda73e9145e576a71aefb4056f21a809301445144b244e9c892f 3e557282b59ef05a

2. Mlada teletina ispod sača & Edi Simčič Rebula

Kremasto, kompleksno i savršeno za blago meso

Rebula iz podruma Edi Simčič balansira svježinu i zrelost – idealna za tradicionalna, ali nježna jela poput mlade teletine, naročito ako se priprema ispod sača ili s blagim začinima.

🍽 Preporuka: Teletina ispod sača + Rebula Edi Simčič

Foto Simcic De Francesco 5

3. Tjestenina sa zelenim pestom & Sivi Pinot – Ščurek

Biljne arome i svježina u harmoniji

Pinot Grigio (Sivi Pinot) iz vinarije Ščurek svojim notama zelenog jabuka, limete i badema sjajno prati proljetne tjestenine s pestom, maslinovim uljem i svježim začinskim biljem.

🍽 Preporuka: Tagliatelle s pestom i pinjolima uz Pinot Grigio Ščurek

0 02 05 270087b702841bc4f65148cda25a9a18bfe0b8d51c0a385b0a5a7caf40e3cc9e A64dcaa60882cdb7

4. Pohovani kozji sir & Chichateau Chi Chardonnay

Kremasto vino uz kremastu teksturu

Chi Chardonnay iz vinarije Chichateau nudi punoću i blagu maslačnu notu, što ga čini odličnim izborom uz pohovani kozji sir, pogotovo uz dodatak salate od rukole i mednog dresinga. Hrskavo, kremasto, slasno – i idealno za proljetni ručak.

🍽 Preporuka: Pohovani kozji sir s medom i orasima + Chi Chardonnay Chichateau

Najbolje Belo Vino

5. Tatar biftek & Erdevik “Omnibus Lector” Chardonnay

Bogato i za hrabriji proljetni tanjir

Za kraj – nešto ozbiljnije. Omnibus Lector Chardonnay iz vinarije Erdevik je punog tijela, kompleksan, s notama hrasta, vanilije i zrelog voća. Idealno vino za tatar biftek začinjen kaparima, senfom i crvenim lukom.

🍽 Preporuka: Klasični tatar biftek + Omnibus Lector Chardonnay

0 02 05 1d212ba6bb2baf0e96a27d16080bfde2b5fef9787ff0766c97fa09ff74043ffd 209c1914112ffde8

Zaključak

Proljetna sezona je idealna za isprobavanje novih kombinacija – a vina iz naše ponude nude široku paletu ukusa, od svježih do kompleksnih. Prava su pratnja sezonskim jelima, piknicima, večerama na terasi i opuštenim druženjima.

Svratite u Radničku 70B, a naš tim će vam pomoći da otkrijte koja kombinacija je vaš proljetni pogodak. 🍷

Languages